Zomerrecept met polenta

Zomerse Polenta met cherry tomaatjes

Een lekker en makkelijk recept met polenta

Heb je de zomer al geproefd? Polenta is bij uitstek heerlijk in de zomertijd. Dit polenta recept is heel makkelijk en kan je als hartig ontbijt (is het beste wat je kunt doen voor je lijf! ;), lunch of avondmaaltijd bereiden. Ik word helemaal blij van alle vrolijke kleuren en de prachtige lichtblauwe #cichorei bloemen die alleen in de ochtend bloeien. Misschien heb je ze ook ergens bij jou in de buurt zien bloeien? Ze groeien vooral in de zomer. Wil je hele specifieke details en biology/nerdy info over cichorei lezen kijk dan hier.

2 pers.
20 min.

Je hebt nodig:

 • 12 cherry tomaatjes, gehalveerd in de lengte
 • 400 gr polenta
 • 1/2 blik kidneybonen
 • Waterkers, gewassen en in grove plukken
 • 1 flink stuk (vegan) boter
 • 1 grote hand geraspte (vegan) kaas of 2 el edelgist vlokken
 • 1 ½ tl zout
 • Peper
 • Kokend water
 • Plantaardige melk
 • 6 verse cichorei bloemen (of andere eetbare bloemen zoals Oost-Indische Kers)
 • Oregano

 

Je hebt ook nodig; een garde, en een (steel) pan met dikke bodem.

 

Let that polenta come alive!

Maak eerst de romige polenta door een pannetje met half water, half plantaardige melk aan de kook te brengen. Vul de pan tot ongeveer de helft met vloeistof, zo kan je er altijd nog iets bij doen als het nodig is. Doe het zout erin.

Zet, zodra het water kookt, het vuur laag en schenk de polenta heel rustig met de ene hand, terwijl de andere hand snel met de garde roert, in de pan. Doe het rustig en niet alle polenta in één keer! Anders krijg je geheid klonten. Roer tot je het dikker ziet worden. En als het te dik wordt voeg je wat water of melk toe. Voeg de vegan kaas of edelgist vlokken toe. Blijf nu met een pollepel roeren! Zodra het een smeuïge massa wordt moet je uitkijken dat het niet uit de pan spettert. Want dit kan gevaarlijk zijn. Houdt een deksel voor je tussen jou en de pan als afscherming, zolang je roert. Ongeveer 10-15 min. 

Voeg de boter toe en roer die door de warme polenta heen. De polenta is nu nog niet gaar, leg een deksel op de pan en laat hem een paar minuten zacht bubbelen. Pas op zodra je de deksel weer optilt, want er kunnen spetters uitspringen! Zet de pan op een warmhoudplaatje tot hij gaar is.

Pak terwijl de polenta gaart een koekenpan en doe er wat olie in zodra de pan warm is.  

Leg de cherrytomaatjes in de pan en bak ze een paar minuten. Voeg de kidneybonen en wat van het vocht toe om het een beetje smeuïg te maken. Strooi er wat oregano overheen. Voeg een snuf zout toe en draai er wat peper over. De bonen hoeven alleen maar opgewarmd te worden.

 

Polenta proeven!

De polenta is klaar en kan je op je bord schenken of scheppen. Afhankelijk van hoe dik hij bij jou is geworden. Proef de polenta wel even voordat je hem opschept, want soms mist er nog net even wat smaak aan de polenta. vind je hem goed smaken? Het blijft altijd een basis die veel smaak kan opnemen dus probeer er niet teveel smaak aan te geven d.m.v. zout of bouillon.

Schep de gebakken cherrytomaatjes met de kidneybonen op de warme polenta. Strooi er nog wat oregano over als je wilt.

Top met de verse waterkers en de prachtige blauwe cichorei bloemen.

 

Bom apetit!

P.S: Ik maak altijd wat meer polenta zodat ik voor de volgende dag al wat klaar heb dat ik bij de lunch kan opbakken. Is super makkelijk en handig. 

Wil je meer leren over de energie van voeding? Hoe je betere keuzes kan maken op basis van de seizoenen? En wil je puurdere maaltijden maken waar je energie van krijgt?

Meld je dan hier aan voor mijn Gratis Masterclass Energetisch Eten.

Gerelateerd

Freedom Kitchen lichaamsgericht leven

‘Hallo lichaam, hoe gaat het met jou?’

Merk jij ook dat je lichaam moeite heeft met bepaalde situaties? Voedsel dat je niet makkelijk verteerd? Zegt je maag vaak tegen je: ‘Dit had je beter niet kunnen eten, ik blaas er helemaal van op.’ Of ervaar je nog niet zo’n bewuste verbinding met je lijf?